Driver du ett eget företag med 0-5 anställda? Vill du lyckas med ditt företagande? Vill du att ditt företag ska växa? Då är eventet Mitt Företag 2012 för dig! Mitt Företag 2012 kommer under våren att besöka sex städer. Där bjuds du på en fantastisk eftermiddag fylld av inspiration, nätverkande och utvalda experter inom en rad områden där du som företagare kan behöva hjälp. Vi på PRV finns…
Från 1 april 2012 justeras avgiften för internationell nyhetsgranskning i PCT-ansökningar till 16 460 kr. Den justerade avgiften gäller även internationell nyhetsgranskning av oenhetliga uppfinningar samt kompletterande nyhetsgranskning enligt PCT.
U.S. Update – Effective Strategies for making the most of the AIA and Supreme Court Changes in U.S. Patent Law Det amerikanska patentsystemet genomgår stora förändringar. Kongressen har nyligen klubbat igenom Americ Invents Act (AIA) – en lag som innebär stora förändringar för det amerikanska patentsystemet. Nu erbjuder vi dig en kurs kring detta. Anmäl dig innan 5 april till ett reducerat pris…
Ingenjören – Nu är fördomarna motbevisade. Det är i åldern 45-49 som vi är mest produktiva på jobbet. Anställda som är 20-24 år producerar under genomsnittet, visar resultaten i en omfattande forskningsrapport om den tyska arbetsmarknaden.
Tyskland har i likhet med Sverige stora ålderskullar födda på 40-talet och har därför beslutat att höja den allmänna pensionsåldern till 67 år. Men liksom i Sverige upplever många äldre i Tyskland att det är svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden om de blivit arbetslösa efter omorganisationer eller nedläggningar. Åldersdiskrimineringen i arbetslivet beror på flera faktorer, bland annat finns det fördomar om att äldre presterar sämre än yngre i arbetslivet.
Sådana fördomar blir motbevisade när resultaten nyligen presenterades i en stor studie om ålder och produktivitet på den tyska arbetsmarknaden. Rapporten från det tyska arbetsministeriet visar bland annat att produktiviteten generellt ökar med åldern. I förhållande till genomsnittet är 45-49-åringarna som grupp omkring 0,7 procent bättre, medan gruppen 20-24-åringar producerar 0,3 procent sämre. 50-åringarnas produktivitet sjunker något, men förblir högre än 40-44-åringarnas nivå.
Forskarna konstaterar att i organisationer där det finns jobb som passar för måttligt äldre (45-50 år) kan produktivitetsvinsten bli så hög som två procent, enligt rapporten.
Det finns svensk forskning som pekar åt samma håll, men det här är ett komplicerat forskningsområde, menar Thomas Lindh, professor arbetsmarknadsekonomi.
– Det finns förmågor som försämras med åldern men det finns också de som förbättras, säger han.
Thomas Lindh har tillsammans med andra forskare studerat företag med hög medelålder och låg produktivitet och kunnat fastställa att de anställdas höga ålder inte kunnat kopplas till den låga produktiviteten.
Thomas Lindh. Foto: Kajsa Kax.
– Företag som inte är lönsamma har svårt att rekrytera och med tiden stiger medelåldern i företaget. Men här är det vikigt att se vad som är orsak och verkan. I våra studier har vi jämfört företag med varierande ålderssammansättning och lönsamhet. Resultaten visade att den låga produktiviteten inte hade något samband med de anställdas ålder, säger Thomas Lindh.
Han anser också att det finns stora problem med att mäta produktivitet på individuell nivå.
– I slutändan är det team som producerar och det är sammansättningen av kompetens i gruppen som har störst betydelse för resultatet, säger han.
Den tyska rapporten visar också att landet har en hög ambitionsnivå att få äldre kvar i arbetslivet och Tyskland också varit framgångsrikt. Sedan år 2000 har ökningen av anställda mellan 60 och 64 ökat mest i EU.
Däremot är Tyskland fortfarande en bra bit ifrån den svenska sysselsättningsgraden för äldre som är 92 procent för 55-59 åringar (med en pensionsålder på 65 år). I Tyskland är sysselsättningsgraden för 55-59-åringar 76 procent (pensionsålder 63 år).
I toppen finns Japan där sysselsättningsgraden för samma åldersgrupp är 97 procent och pensionsåldern 69 år. Belgien ligger i botten i Europa med en sysselsättningsgrad på 62 procent i den här åldersgruppen.
Läs mer:
» Hela rapporten Altergerechte Arbeitswelt (tyska, pdf)
Det är en fråga som diskuterats frekvent i medier sedan den 9 december 2011 då PRV registrerade (ord)varumärket ”Nordiska Modellen”. Med utgångspunkt i diskussionen i media vill vi lyfta fram vissa aspekter kring det varumärkesrättsliga skyddet. PRV spekulerar inte i vad det nu registrerade varumärket ”Nordiska modellen” har för skyddsomfång. Vår uppgift är inte heller att uttala oss om det som…
När WIPO i dagarna släppte statistiken över PCT-ansökningar för 2011 fanns LM Ericsson fortfarande med i topp 10, men telekomjätten har tappat en placering sedan förra året och halkat ner till en tiondeplats. Jämfört med förra året minskade också antalet ansökningar med 31 till 1116. I toppen ligger kinesiska ZTE Corporation med 2826 ansökningar. Även när det gäller antal ansökningar per land f…
I Riksrevisionens granskning av svensk klimatforskning har PRV bidragit med information om svenska företags patentansökningar runtom i världen på områden som har med klimatteknik att göra under åren 1994 till 2010. PRV glädjer sig åt att Riksrevisionen valt att lyfta in patentstatistik som indikator och hoppas att användningen av den typen av uppgifter kommer att användas mer i statistiskt…
Sedan den lilla prinsessan föddes har det inkommit mängder av varumärkesansökningar för prinsessnamn till Patent- och registreringsverket (PRV). Det i särklass populäraste namnet bland ansökningarna är Estelle. Redan samma dag som den nyfödda prinsessans namn tillkännagavs kom det in två varumärkesansökningar för namnet Estelle till PRV, båda ansökningarna gällde drycker. Därefter har fler…
Sedan den lilla prinsessan föddes har det inkommit mängder av varumärkesansökningar för prinsessnamn till Patent- och registreringsverket (PRV). Det i särklass populäraste namnet bland ansökningarna är Estelle. Redan samma dag som den nyfödda prinsessans namn tillkännagavs kom det in två varumärkesansökningar för namnet Estelle till PRV, båda ansökningarna gällde drycker. Därefter har fler…
Den senaste tiden har kunder hört av sig till PRV och berättat att de blivit kontaktade av företag som erbjudit dem domännamnsregistrering. Säljaren har sagt sig samarbeta med Patent- och registreringsverket. Ibland följs påståendet av en hänvisning till en varumärkesansökan som den uppringde har hos PRV. Sådana hänvisningar är felaktiga. PRV samarbetar inte med några domännamnsföretag!…