Tänk först – handla sen!

 

Avtala aldrig på telefon, be alltid om en skriftlig offert på erbjudandet. Om säljaren nekar dig i detta läge så tacka nej till erbjudandet. Lägg på luren och låt dig inte luras in i ett samtal du inte önskar.

Om du ändå är intresserad av det muntliga erbjudandet, fråga säljaren om företaget är medlem i Sveriges Callcenter Förening (SCCF). Föreningen har antagit etiska regler vid telefonförsäljning mellan näringsidkare.

Vid ett säljbesök, läs noga igenom offerten. Fråga om antal, bindningstid och leveranstid mm om detta inte framgår klart och tydligt. Be att få återkomma om du inte kan fatta ett beslut omgående. Väljer du att skriva på under besöket så kontrollera att avtalet är ifyllt noggrant och att du inte lämnar tomma rutor som säljaren i efterhand kan förvanska. Behåll alltid en kopia av avtalet och stäm av med faktura och leverans.

Informera anställda enligt ovan om de har fullmakt att teckna företaget.

Var observant på fakturor som skickas till dig utan föregående kontakt, dessa ska självfallet inte betalas!

Det förekommer att en del företag skickar formulär med dina kontaktuppgifter förtryckta. Läs noga igenom innan du skriver under och returnerar formuläret. I det finstilta eller på baksidan kan det stå att du förbinder dig till betalning.

Hantera bluffakturor

Om du har fått en faktura som är felaktig skall du i första hand kontakta företaget via mejl eller fax och bestrida kravet. Det är viktigt att du har ett datum för bestridandet. Om du inte lyckas med detta måste du motsätta betalning. Om du inte får rättelse, skicka in underlaget till oss på Svensk Handel så att vi kan varna andra företagare!

Mer information och hjälp

Ta del av tips och råd på Svensk Handels hemsida. Om du trots detta inte kommer tillrätta med ärendet så kan du som medlem i Svensk Handel få mer råd och stöd. Ring oss på telefon 010-47 18 630 eller mejla varningslistan@svenskhandel.se.

Varningslistan

Att ett namn saknas på listan är ingen garanti för att verksamheten är seriös, var alltid vaksam!

Anmäl bluffaktura

 

Källa: Svensk handel

 

Social tagging: > >

Comments are closed.