Nya momsregler 2013

 

Här hittar du en sammanfattning av viktiga momsnyheter för 2013.

2 maj 2013 – sista tillfället att redovisa momsen i inkomstdeklarationen

Enligt den nya skatteförfarandelagen upphör möjligheten att redovisa moms i inkomstdeklarationen. Men om du har ett räkenskapsår som börjat före den 1 februari 2012 kan du redovisa momsen för 2012 i inkomstdeklarationen.

Juridiska personer som har börjat sin verksamhet under 2012 och har ett första förkortat räkenskapsår som slutar 30 september 2012, 31 oktober 2012, 30 november 2012 eller 31 december 2012 kan också redovisa momsen i inkomstdeklarationen för år 2012.

Omvänd skattskyldighet vid handel med avfall och skrot av vissa metaller

Från och med den 1 januari 2013 ska företag som bedriver handel med avfall och skrot av vissa metaller börja tillämpa omvänd skattskyldighet vid redovisning och betalning av moms. De nya bestämmelserna gäller bara vid handel mellan företag. Du kan läsa mer via länken nedan samt i broschyren Omvänd skattskyldighet för handel med avfall och skrot från vissa metaller (SKV 564).

Nya bestämmelser för fakturering och bevarande av fakturor

De nya bestämmelserna om fakturering ínförs från och med den 1 januari 2013 och är bl.a. följande:

– Det införs regler om när de svenska faktureringsreglerna ska tillämpas.
– Det införs en sista dag för utfärdande av faktura vid unionsintern handel med varor och tjänster.
– Kraven på fakturans innehåll förenklas och förtydligas när det gäller självfakturering, omvänd skattskyldighet och tillämpning av vinstmarginalbeskattning.
– Det förtydligas att en kreditnota också får utfärdas i form av en förenklad faktura.
– Vid omräkning av momsbeloppet i fakturan införs två alternativa omräkningskurser.
– Det förtydligas att den som utfärdar och tar emot fakturor är skyldig att säkerställa att fakturan är äkta, oförändrad och läsbar från tiden för utfärdandet och under hela lagringstiden.

Nya bestämmelser om beskattningsland vid långtidsuthyrning av transportmedel till någon som inte är näringsidkare

Från och med den 1 januari 2013 börjar nya regler om beskattningssland vid långtidsuthyrning av transportmedel till någon som inte är näringsidkare att gälla. Enligt de nya reglerna är sådana tjänster omsatta i det land där köparen är etablerad, bosatt eller stadigvarande vistas i. Speciella regler gäller dock vid långtidsuthyrning av fritidsbåtar där beskattningslandet under vissa förutsättningar kan vara det land som båten levereras i.

 

Social tagging: > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Comments are closed.