Archives for juni2012

Avdrag – Tjänsteresa

Jag reser en del i tjänsten. Vilka regler gäller för de kostnadsersättningar som jag får av min arbetsgivare?

Om du har gjort resor i tjänsten och fått ersättning för resekostnader så behöver du inte deklarera ersättningen om den gäller resor med allmänna kommunikationer, taxi eller hyrbil. Du får då inte heller göra avdrag för dessa kostnader.Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Om du har använt förmånsbil för tjänsteresor och betalat allt drivmedel själv, kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 6,50 kronor per mil för diesel och 9,50 kronor per mil för annat drivmedel. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.Har du fått en lägre ersättning än 18,50 kronor eller 6,50 kronor respektive 9,50 kronor per mil, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 18,50 kronor eller 6,50 kronor respektive 9,50 kronor per mil.Har du inte fått ersättning från arbetsgivaren och använt egen bil för tjänsteresor, har du rätt till avdrag med 18,50 kronor per mil. Använder du egen förmånsbil och har betalat allt drivmedel själv, får du göra avdrag med 6,50 kronor per mil för diesel och 9,50 kronor per mil för annat drivmedel.

Utgifter för parkering ingår inte i reseersättningen utan avdrag för detta beviljas separat. Om du har haft utgifter för väg-, bro- eller färjeavgift får du dra av dessa kostnader. Om du använt egen bil för tjänsteresorna får du dessutom dra av dina utgifter för trängselskatt.

Om du har haft andra utgifter för resor får du göra avdrag med dina verkliga kostnader.

 

Avdrag för resor till och från arbetet

 

Vilka möjligheter har jag som enskild näringsidkare att göra avdrag för resor till och från arbetet?

Som enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare har du rätt till avdrag för resor till och från arbetsplatsen enligt samma regler som gäller för löntagare.Detta innebär bland annat att om du använt egen bil och är berättigad till avdrag, kan du få avdrag med 18,50 kronor per mil för inkomståret 2011 och 2012.Om du använder egen eller närståendes eller sambos förmånsbil kan du få avdrag med utgifter för diesel med 6,50 kronor per mil eller för annat drivmedel med 9,50 kronor för inkomstår 2011 och 2012.Avdrag kan endast medges för den del av kostnaderna som överstiger 9 000 kronor inkomstår 2011 och 10 000 kronor 2012. Har du kostnader för resor till och från arbetet både som anställd och som egen företagare sker minskningen av avdraget i första hand under inkomst av tjänst.

Avdrag – Resor till och från arbetet

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du har använt bil för resor till och från arbetet får du göra avdrag för utgifterna

  • om avståndet är minst fem kilometer
  • om du regelmässigt tjänar minst två timmar sammanlagt per dag för fram- och återresan, jämfört med att åka kollektivt
  • om det saknas kollektivtrafik och avståndet är minst två kilometer.

Avdraget är 18,50 kronor per mil (inkomståren 2011 och 2012). Använder du egen, närståendes eller sambos förmånsbil får du avdrag för utgift för diesel med 6,50 kronor per mil och för annat drivmedel med 9,50 kronor per mil (inkomståren 2011 och 2012).

Om du har rätt till avdrag för resor med bil (egen bil eller förmånsbil) får du dessutom dra av de faktiska utgifterna för väg-, bro- eller färjeavgift. Om du reser med egen bil får du även göra avdrag för de faktiska utgifterna för trängselskatt.

Om du har använt bilen i tjänsten minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten får du avdrag för arbetsresor för de dagar som du har använt bilen i tjänsten.

Om du har använt bilen i tjänsten minst 160 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten får du göra avdrag för alla dagar du använt bilen för resor till och från arbetet.

Du kan bara få avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen för den del av dina utgifter som är högre än 9 000 kronor. För inkomståret 2012 är gränsen 10 000 kronor.

 

Bil och resor

Här hittar du information om bilförmån och fordonsskatt. Här finns till exempel Skatteverkets tjänst Bilförmånsberäkning där du kan räkna fram ditt bilförmånsvärde.

Skatteverket är beskattningsmyndighet för fordonsskatt. Här kan du därför också läsa om vem som ska betala fordonsskatt och för vilka fordon. Observera att det är Transportstyrelsen som ansvarar för vägtrafikregistret, skickar ut inbetalningskort för fordonsskatten och följer upp betalningen.

Här hittar du också viss information om trängselskatt. Mer kan du läsa på Transportstyrelsens webbplats. Det är även Transportstyrelsens kundtjänst som svarar på frågor om trängselskatt.

Läs mer på skatteverkets hemsida:

Frågor & svar